12 de juny del 2007

Ma tristesa


Avui em ve de gust parlar d'aquesta cançó. És un tema d'anhel a la llibertat, però hi ha qui hi ha volgut veure segones lectures, com ara que es refereix a una prostituta... al cap i a la fi, de ben segur la immensa majoria de prostitutes anhelen la llibertat.

Una de les curiositats rau en el títol: en cap moment de la cançó es diu la paraula "tristesa", però sí altres mots de sonoritats semblants: "ma riquesa", "ma princesa", "ma cadena"... malgrat que el que es repeteix en el moment àlgid del tema és "ma llibertat". Semblaria, doncs, que el títol hauria de ser aquest, "Ma llibertat". Potser va ser un problema de censura?

Però per què triar "Ma tristesa"? Certament tota la cançó desprèn un alè de tristesa, és una cançó lenta cantada en to menor, i com en un capvespre i a cau d'orella. I què pot ser més trist que veure la llibertat envellida, arrugada, ignorada, desdibuixada, encadenada...? Bonica melodia emmarcada per puntejos de guitarra, però que certament en dies com avui t'acompanya però t'acaba de deprimir...

Cançó de l'any 1972, la número 4 del disc Com un arbre nu, i que va recuperar per a la gira del Nu, però que no va incloure en el corresponent disc.

Desdibuixada
vestida amb vells parracs
em demanes caritat
però amor meu si tu ets per a mi tota ma riquesa.

Sola camines
i ens dius "jo sóc aquí
per qui vulgui viure amb mi
que no m'he de cansar mai d'estimar-lo."

I com voldria morir amb tu qualsevol vespre,
tu ets ma riquesa, ma cadena, ma princesa.
Ma llibertat, ma llibertat,
només per a tu l'home està plorant.

Desconeguda.
L'infant et veu passar
obre els ulls i mira en va
no et coneix, no et pren ni besa la teva imatge.
I enmig d'arrugues
el vell diu el teu nom
com si fos l'únic tresor
que no té ni ara que la vida se li apaga.

Pobre ignorada
t'han fet bruixa pels folls
t'han encadenat el cos
i encara ens dius
"sóc aquí per a estimar-vos".

1 comentari:

Anònim ha dit...

A mi m'encanta aquesta cançó, precisament perquè és trista. la tristesa. quan no és destructiva i és nostàlgica, resulta ser un sentiment molt agradable.

Hi ha molta gent que diu: NO! aquesta no me la posis!