16 de novembre del 2009

Llach lamenta a Sant Hipòlit que les crítiques i rumors malintencionats impedissin que acabés col·laborant més amb Martí i Pol

Notícia publicada el 12 de novembre de 2009 a el9nou.cat

Marc Riera / ACN

Lluís Llach ha parlat durant una hora llarga a Sant Hipòlit de la seva relació amb Miquel Martí i Pol. Hi ha dit, entre altres coses, que les crítiques i els rumors -entre ells, de la seva relació i la que els dos mantenien amb Pep Guardiola- van impedir-los col·laborar encara més.


El cantautor Lluís Llach es penedeix 'molt' d'haver decidit un dia reduir els seus nivells de col·laboració amb el poeta Miquel Martí i Pol. El músic català, ara retirat dels escenaris, ha reconegut que els dos es van 'acovardir massa' davant les crítiques que van rebre pel seus projectes conjunts, pel que van optar per aparcar temporalment les col·laboracions. Llach diu que li queda la sensació que en 'una cultura petita com la nostra' la col·laboració entre dues persones que 'sumaven' provoca la 'gelosia de moltes altres'. Llach ha recordat la seva relació amb Martí i Pol aquest dimecres en un acte a l'Ateneu de Sant Hipòlit de Voltregà. Llach diu que l'èxit que van tenir dos dels seus projectes conjunts com 'Un Pont de Mar Blava' i 'Porrera' els van acabar condicionant molt.

El cantautor empordanès ha recordat alguns comentaris -entre ells d'intel·lectuals- que van començar a qüestionar la seva col·laboració. Entre els que feien aquests comentaris, Llach ha fet referència, sense citar-lo, a Xavier Bru de Sala, a qui s'ha referit en genèric a 'intel·lectuals del Consell de les Arts amb càrrecs presidencials'.
Entre aquests comentaris que es llançaven el cantautor de Verges (Alt Empordà) n'ha posat alguns exemples: 'Si ell m'utilitzava a mi, que si jo m'aprofitava de la seva qualitat, que si el feia pujar a dalt l'escenari per si no se què...', ha recordat Llach.

El músic admet que els comentaris que deien que eren 'massa amics' els va fer arribar a plantejar de 'no sortir tant junts'. Llach assegura que fer-se aquesta reflexió ja és 'l'hòstia'. Llach admet que aquests comentaris també feien referència a la relació d'amistat que Llach i Martí i Pol mantenien amb el futbolista Pep Guardiola.
Un cop el poeta rodenc i el músic català van decidir deixar estar 'una mica' la seva col·laboració la vinculació es va reduir perquè va 'desaparèixer' l'excusa que tenien per veure's 'cada 15 o 20 dies, un cop al mes...'.

Aquesta voluntat però de tornar a treballar conjuntament va canviar en un viatge a París, una ciutat que tots dos tenien com a 'referència cultural'. Allà van decidir fer la cinquena col·laboració que volia des de la 'humilitat' tancar la seva 'petita aportació a la cultura catalana'. Allà van decidir iniciar la cinquena col·laboració, que no es va poder acabar. Aquest cinquè projecte entre músic i poeta havia de portar el nom d''Arrels d'Univers' però no es va poder desenvolupar per l'agreujament de la malaltia de Martí i Pol.
En la seva hora llarga de conversa a l'entorn de la relació entre ell i Martí i Pol, Lluís Llach ha ressaltat que l'osonenc era un 'molt bon poeta' malgrat que hi hagi qui hagi volgut discutir-ho. Aquesta discussió és una 'absurditat'. D'ell n'ha destacat la seva capacitat de comunicació 'fabulosa' que 'molta gent mai li ha perdonat'.

Lluís Llach considera que Martí i Pol estava en el camí del mig entre els poetes que donen més valor al formal i als que donen més valor al compromís. 'Martí i Pol és un immens poeta d'idees' que va saber deixar 'la fullaraca' per parlar de coses 'essencials'. Per Llach aquest aspecte té un gran valor en una societat on la 'fullaraca t'ofega', fet que dóna a la poesia de Martí i Pol un 'valor immens' .
Llach ha tancat la seva participació en aquest acte amb la lectura de tres poemes de Martí i Pol. Aquest acte de record a Miquel Martí i Pol se celebra cada any a Sant Hipòlit de Voltregà dins de la setmana d'activitats culturals 'L'estiuet de Sant Martí'.

6 comentaris:

Anònim ha dit...

Gràcies per penjar escrits com aquests al blog. Gràcies, de veritat. Per poder mantenir viva la memòria.

salut!

Carme Rosanas ha dit...

M'emociona llegir aquestes coses, i em sorprèn, al mateix temps, que dues persones com ells es deixessin condicionar. Quina llàstima de col·laboracions perdudes. Quina llàstima d'escoltar veus d'enveja i de mal rotllo. Enyorats tots dos, Miquel Martí Pol i Lluís Llach.

Anònim ha dit...

Doncs és molt trist que la rumorlogia barata duta per els enveges impedeixi tirar endavant grans projectes.

Anònim ha dit...

Llàstima que aquest projecte no pogués tirar endavant....A veure si en Llach s'ho repensa i fa alguna cosa per arreglar-ho.

Anònim ha dit...

Desconeixia que van "apartar-se" de l'estar junts per culpa del que es deia. Quin greu sentir-se així condicionat amb una bona amistat!!
Gràcies per fer-nos-ho conèixer a través del teu blog.
Anna

Anònim ha dit...

De vegades la gent es comporta amb tan poca dignitat que fa verdadera pena. Gràcies Llach per excplicar-ho. Aquestes coses s'han de saber.
Fins sempre.