24 d’octubre del 2007

Llach, homenatjat als Premis Octubre


Notícia del diari El Punt, dimecres 24 d'octubre de 2007.

Ni tan sols s'ha fet la preceptiva convocatòria de premsa per a informar dels actes i els convidats de la setmana cultural que cada any se celebra al voltant dels premis literaris. Fonts d'ACPV asseguren que la direcció de l'entitat està tan capficada en la campanya de defensa de les emissions de TV3 al territori valencià que potser s'han «oblidat» un poc dels Octubre. Uns guardons literaris que enguany es caracteritzaran per la sobrietat si atenem les novetats que es donen a conèixer des de la web de l'entitat.

El primer fet destacable és la substitució del tradicional sopar de lliurament dels premis per un acte a l'Octubre Centre de Cultura Contemporània (OCCC), seu d'ACPV, que inclou el reconeixement dels premiats seguit d'un còctel. Aquest sopar ha estat un referent en la vida cultural valenciana, en què es reunien polítics, escriptors, esportistes, músics i periodistes de tot l'àmbit lingüístic. La cita serà ineludible igualment, però les travesses que es feien a les taules per saber el nom de l'homenatjat o dels premiats ja no es faran perquè no seran una incògnita. L'organització ha informat que enguany s'han presentat 95 originals a les cinc categories en què es divideixen els premis Octubre. Al premi Andròmina de narrativa s'han presentat 22 originals; al Joan Fuster d'assaig, 11; al premi Vicent Andrés Estellés de poesia, 20; al premi de teatre, 15, i finalment, al premi Ramon Barnils de periodisme d'investigació, 27 treballs. Els diferents jurats han avançat la qualitat dels textos que han seleccionat i dels quals coneixerem el resultat final aquest dissabte a la nit.

HOMENATGE A LLACH

El que ja es coneix és el nom de la persona homenatjada, que en aquesta edició serà Lluís Llach, qui enguany ha donat per acabat el seu viatge pels escenaris de tot el món. L'homenatge vol reconèixer la trajectòria professional i cívica de l'artista i la persona; una trajectòria de quaranta anys marcada per la sensibilitat, la coherència i la fermesa pel compromís amb la cultura catalana i el país.

Una altra de les novetats d'enguany és la retallada que hi ha hagut en la setmana cultural que es fa al voltant dels premis. El congrés històric, que l'any passat es va dedicar a la Guerra Civil, ha desaparegut. També han estat eliminades les conferències, que l'any passat van tractar temes com ara el dret civil valencià i els documents sonors de la II República. La resta de congressos es mantenen, però amb una durada de tres dies a l'OCCC. En el congrés de mitjans de comunicació es debatrà sobre els reptes de la llibertat d'expressió i la qualitat de la informació avui, que la censura i la persecució de periodistes, en les seues formes més rústegues o subtils, continuen vives. En aquesta cita destaca la conferència inaugural de Romà Gubern, que du per títol Molta informació i poca qualitat. El XX Encontre d'Escriptors està centrat en el 300 aniversari de la batalla d'Almansa, episodi de la història dels valencians que suposà la l'entrada del País Valencià en un estat de postració política i cultural sense precedents. El XIII Congrés de Pensament debatrà una qüestió sempre d'actualitat: la creació social de la memòria.

1 comentari:

Anònim ha dit...

No se n'ha parlat gaire d'aquest homenatge.No creieu?
Mercè