12 de gener del 2008

Un sol play-back


Que jo sàpiga, Lluís Llach només ha fet un play-back en un programa de televisió en tota la seva carrera artística. Poc després va reconèixer que no s'hi va sentir gens còmode, i que intentaria que no li ho tornessin a demanar. Va ser amb "El bandoler", en un programa de la Lloll Bertran si no recordo malament, i en la versió del "Ara, 25 anys en directe", que en aquells moments estava presentant.

O sigui, que a sobre que no estava gens acostumat a fer play-backs, a més a més va triar una cançó especialment difícil per a fer-lo, ja que havia de fer veure que posava cara de veu greu, i després de veu aguda, i a sobre estava enregistrada en directe... Realment, va ser bastant desastre la interpretació!

Per sort, ara els programes en general cuiden molt més les actuacions musicals, i les interpretacions en directe han guanyat molt terreny als famosos play-backs. Tot i així, Llach tampoc ha fet excepcionals actuacions a la televisió quan només hi ha cantat una cançó, ja que és un artista que sempre va escalfant la veu a mesura que avança el recital, i també la combinació amb els músics, la comunicació amb el públic, etc. Sens dubte, però, mil vegades millor en directe que enregistrat!

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Ja ho crec que sí! La gràcia d'en Llach és veure com interactua amb el públic i la veu se li va posant a to. El vaig veure fa un any en un concert amb Amnistia Internacional cantant una sola peça i no és el mateix....

Anònim ha dit...

Jo el vaig vore en un altre "play-back". Va ser a l'any 1988 a TVE en un típic espai musical i de varietats de cap de setmana que es deia "Sábado Noche" i que estava presentat per Bibí Andersen i Carlos Herrera. Aquella nit, desconec les raons, el va presentar només Bibí.
Llach va aparéixer a l'escenari assegut davant d'un sintetitzador, com ja va fer a la gira presentació d'"Astres", tot i que no recorde si el va acompanyar algun músic a l'escenari.
Va "cantar" "Palestina" i "La vella Winnie" atés que acabava de traure el disc "Geografia"
Era i soc un incondicional de Llach, però no m'agradà gens que acceptara fer "play-back", sempre ho he entés com una mena d'engany.

Anònim ha dit...

Gràcies Miquel per la teva aportació. Desconeixia completament la intervenció de Llach en el programa que esmentes. Fins aviat.

Miner.