2 d’agost del 2008

Parlavà


Aquí també és a casa i també el temps
hi transcorre lentíssim, entre dubtes,
plàcids enyors i algun escadusser
somni que els dies dallen, implacables.
Tant se val aquell rastre que vaig perdre,
sense saber-ho, una tarda llunyana,
embadalit com una criatura,
i tant se val aquesta fosca absència
que se m'entortolliga a les entranyes.
Tant se val tot. Aquí també és a casa.

Fragment de Suite de Parlavà, Miquel Martí i Pol.

És curiós com Lluís Llach sempre ha estat molt gelós de la seva intimitat, però en canvi ha tingut pocs problemes per a explicar a quins pobles residia, en quines cases... Per poc que se seguís la seva trajectòria, sabem, perquè ell mateix ho explica en entrevistes, que ha residit a Verges, a Parlavà, a Porrera, a la plaça Reial de Barcelona, al port Olímpic de la capital catalana... Potser és pel seu amor per l'entorn, per les seves ganes d'agrair als veïns la manera com l'han acollit i respectat sempre, o perquè ens vol fer més entenedores moltes de les seves lletres, aneu a saber.

Dels llocs on ha residit, però, Parlavà és l'únic que es va quedar sense disc dedicat o com a mínim cançó. Possiblement no hi va haver el moment, tot i que a Parlavà Llach hi va treballar de valent, sobretot per al disc "Torna aviat", i en certa manera li va servir per a recuperar una mica la inspiració. A Parlavà va ser on es va anar gestant una relació d'amistat més profunda amb Miquel Martí i Pol, que donaria els seus nombrosos fruits durant la dècada dels 90, i que per al mateix poeta va ser importantíssim: la seva estada al mas de Llach va propiciar la redacció dels poemes de "Suite de Parlavà", llibre altament recomanable.

I aquesta connexió amb el territori, amb l'entorn, Llach sempre l'ha volgut exterioritzar i compartir. No va parar fins fer realitat el desig que les cançons del "Verges 50" van sonar a la plaça del seu poble, tot i les dificultats que això suposava; també va ser sonada la presentació del disc "Porrera" al camp de futbol d'aquest poble del Priorat. I potser no es coneix tant, però també va ser multitudinària, la presentació del "Torna aviat" a Parlavà. Hi van assistir prop de 2.000 persones - en un poble que té uns pocs centenars d'habitants -, i va comptar amb la presència del mateix cor que participava al disc; va ser un concert d'aquells que els que hi van assistir tenen emmarcat, i a més a més Llach amb la seva habitual generositat va fer donació de la recaptació al poble, per a una pista esportiva.

La seva marxa cap a Porrera, però, va trencar en part aquesta intensa relació que s'havia començat a donar amb Parlavà, tot i que hi va continuar anant i ell mateix va declarar en més d'una ocasió que "és el lloc on realment m'agrada estar".